Epi-genetica

Pagina

Epigenetica bestudeert de omkeerbare erfelijke veranderingen in de gen-functie, die optreden zonder wijzigingen van het DNA zelf. Ook de overdraagbaarheid hiervan op volgende generaties en de processen, die een invloed hebben op de genetische expressie worden binnen de epigenetica onderzocht.

Genen zijn in de loop van de evolutie nauwelijks veranderd. Het is de expressie van de genen, het al of niet “aanzetten” of “afzetten” ervan, die onze fysiologie en pathologie bepalen.

Omgevingsfactoren (zoals o.a. sociale factoren, voeding, leefstijl) bepalen mede of genen al of niet tot expressie komen. Veel ziektes worden al vroeg in het leven bepaald, vaak al vóór de geboorte in de baarmoedertijd.

Het kan nog verder teruggaan, dat al in vorige generaties een gen “aan” of “uit” is gezet en dat dit is doorgegeven in generaties. Je hebt dan als het ware deze “stress” op de genen geërfd (zie b.v. het filmpje “The ghost in your genes” op YouTube).

Zaak is nu om uit te zoeken waar deze invloed op de genen vandaan is gekomen, wanneer dit in jouw systeem (lichaam, ziel, geest, aura) getriggered is en waardoor. Indien nodig test ik  een epigenetische code hierop uit (d.w.z. hoe ziet de code van de ontregeling in het genetisch systeem er uit) en test uit hoe deze gebalanceerd kan worden.

Welke stoffen, zoals bijvoorbeeld mineralen, vitamines, aminozuren, enzymen, neurotransmitters en ook welke emoties, overtuigingen en oerangsten spelen hierbij een rol? en hoe kan dit gebalanceerd worden opdat het lichaam weer in balans kan komen.

Het maken van epigenetische codes komt bijna in elke sessie in mijn praktijk aan de orde.