Voeding en allergieën

Pagina

Wanneer een mens eet waar hij werkelijk behoefte aan heeft, gebeurt er in het lichaam iets bijzonders. Het wordt krachtig. Dit komt omdat je lichaam steeds die stoffen krijgt die je ook werkelijk nodig hebt. Dit betekent dat het lichaam niet meer zo heel hard hoeft te werken om gifstoffen af te voeren en te herstellen van surrogaatvoeding.
Voeding bepaalt in hoge mate mede wie we zijn. Door goede voeding kan de energiestroom in het lichaam krachtig toenemen en voel je je vitaler. Dan moet je wel je voeding kunnen opnemen en de benodigde stoffen eruit kunnen halen. Dit is o.a. afhankelijk van het hebben van goede darmen, je conditie, je leefstijl, je medicijngebruik en je persoonlijke constitutie.

Ieder mens is uniek en ieder mens maakt zeer verschillende ontwikkelingen door. Dit maakt dat ieder mens zijn eigen unieke “voedingspakket” nodig heeft om in evenwicht te zijn met zichzelf. Wat goede voeding voor je is en waar je lichaam behoefte aan heeft is voor ieder mens dus verschillend. Factoren die hierbij meespelen zijn o.a. de kwaliteit van wat je eet en drinkt. Dit is tegenwoordig vaak behoorlijk slecht. Veel voeding is geconserveerd, er zitten kleurstoffen, geurstoffen, hulpstoffen in etc.etc. We weten het, en toch kopen we het en eten en drinken we het. Bovendien vinden we dat voeding vooral lekker moet zijn en hebben we minder oog voor het feit dat het ook voedend moet zijn. Vaak wordt voeding ook gekozen vanuit een onbalans. Zoetigheid en frisdranken, alcohol en nog vele andere dingen worden gebruikt als “beloning”, snelle “zoetmaker”, troost, eenzaamheid weg-eten, groepsgedrag: “het hoort er nou eenmaal bij”,“als ik dat niet meer kan, wat heb ik dan nog …” en om nog vele andere redenen. Emoties kunnen voedingsbehoeften ook beïnvloeden met betrekking tot de manier waarop we voedsel verteren, assimileren, opnemen en benutten.

Kinesiologie kan door middel van spiertesten helpen te ontdekken welke voeding bij je past en je energie geeft en welke voeding je energie kost. Op die manier kun je dus meer energie krijgen en inzicht in welke voeding je energie versterkt. In de praktijk is dit vaak verrassend, het kan zijn dat je favoriete voedsel schadelijk uittest! Dit kan ook met betrekking tot voedingssupplementen, vitaminen en mineralen.

Allergieën  en intoleranties

Tegenwoordig krijgen we steeds meer te maken met intoleranties en allergieën en vraagt men zich af hoe die zijn ontstaan en wat hieraan te doen is.

De interactie tussen voeding, lichaam en geest kan uitgezocht worden via precieze spiertesten. Allergiën verstoren de vertering en opname van je voedsel. Soms zit het probleem in de voedselcombinaties.  Onder heel veel allergiëen en intoleranties zitten emoties/stress die niet verwerkt zijn (soms doorgegeven in de generaties in de vorm van stress op oude ziektes, oer-angsten etc.). Stress zorgt er voor dat het cortison niveau stijgt, dat de functie van de thymus vermindert en daardoor het immuunsysteem lager wordt. Daardoor stijgt de gevoeligheid voor voedsel en omgeving, waardoor allergie- en intolerantie reacties kunnen ontstaan. Eén van de grootste groepen vitamines waaraan tekorten ontstaan bij stress zijn vaak de B-complex vitamines. Tekorten kunnen huidproblemen of eczeem veroorzaken. Door de emoties en stress die eronder zitten uit te testen en te balanceren haal je de bodem onder het probleem weg en kan het lichaam beginnen met zich te herstellen.