Kinesiologie

Pagina

Kinesiologie is een therapeutische manier van werken, waarbij gebruik wordt gemaakt van spiertesten om uit te zoeken waar, waarom en wanneer de balans in het lichaam verstoord is geraakt en tegelijkertijd hoe die balans kan worden hersteld.

Traditionele westerse geneeskunde is gespecialiseerd in het testen op het niveau van biochemie en histologie (cellulair niveau). Wat ontbreekt is het energetisch niveau, dat is een niveau vóór het biochemische niveau. Alle veranderingen beginnen op energetisch niveau en wanneer die niet worden gecorrigeerd, zullen die zich uiteindelijk manifesteren op biochemisch niveau en tenslotte op celniveau. Voordat men ziek wordt bijvoorbeeld, voelt men zich eerst minder vitaal, vermoeid, emotioneel of prikkelbaar. Dit is vaak de voorloper van echte symptomen. Kinesiologie is het testen op energetisch niveau.

De methode werd rond 1960 in Amerika ontwikkeld door de arts en chiropractor George Goodheart. Hij bundelde daarin onderzoek, kennis en ervaring uit fysiotherapie, geneeskunde, chiropractie, acupunctuur, voedingsleer en psychologie.

Hoe werkt de Kinesioloog?

De kinesioloog kan zijn cliënt via de spiertesten (een hele zachte methode) inzicht geven in de oorzaak van zijn klachten. Spieren reageren nl. met spanningsveranderingen op stress en ziekte. De testen vormen de puzzelstukjes die uiteindelijk met elkaar een beeld vormen van het hoe en waarom van de klacht. Er worden relaties gelegd met stress uit het heden, maar ook uit het verleden, omdat het lichaam negatieve ervaringen (die vaak generaties lang worden doorgegeven) kan vasthouden. De eerste stap op weg naar genezing is inzicht te krijgen in de oorzaak van je klachten. Als het plaatje zo compleet mogelijk is, test de kinesioloog – wederom via spiertesten – wat de beste manier is om iemand weer in balans te brengen en hoe daarmee zijn zelfgenezend vermogen het beste kan worden gestimuleerd.

Hoe werkt het?

Bij spiertesten oefent de tester een zachte druk uit om te kijken of de spier voldoende energie heeft om die te weerstaan. Kan de spier de druk weerstaan dan wordt de test “sterk” genoemd en is er balans, maar kan de druk niet worden weerstaan dan wordt de test “zwak” genoemd en is er sprake van een onbalans. De reden daarvoor kan in allerlei vormen van stress liggen en stress kost energie. Spiertesten bij kinderen kan vanaf ongeveer vijf/zes jaar, afhankelijk van het kind. Bij jongere kinderen wordt getest via een volwassene.

Binnen de Kinesiologie wordt het begrip “stress” zeer ruim opgevat en onderverdeeld in 3 groepen:

 1. mechanische stress: lichamelijke problemen als gevolg van (sport)blessures, gewrichtsslijtage, orgaanproblemen en dergelijke;
 2. chemische stress: voeding, zoals allergieën, verkeerd of eenzijdig eten, gebruik van medicijnen, milieuvervuiling, electrosmog etc.
 1. emotionele stress: de meest bekende vorm als men het in de spreektaal over stress heeft: b.v. problemen op het werk, in de relatiesfeer, angsten, verdriet en boosheid.

Voor wie is Kinesiologie geschikt?

Kinesiologie is geschikt voor kinderen, volwassenen en ouderen. De behandeling is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in het hoe en waarom van zijn lichamelijke klachten of geestelijke onbalans en die iets wil doen voor zijn eigen gezondheid. Men kan door de behandeling spanningen of stress die gekoppeld zijn aan een bepaald probleem of klacht loslaten en hierdoor kan het lichaam weer in balans komen. Als blokkades worden opgeheven kan de energie beter doorstromen en een herstelde balans maakt dat je je veel beter en energieker voelt en je de aanzet hebt gekregen tot stimulatie van je zelfgenezend vermogen.

De consulten hebben geen medisch karakter, zijn niet belastend en ik maak geen gebruik van apparaten, naalden of chemische medicijnen. Toegepaste kinesiologie is niet geschikt om medische diagnoses te stellen of medicijnen uit te testen. Het is bij uitstek geschikt om naast de reguliere gezondheidszorg te functioneren, niet in plaats van.

Bij welke onbalansen/ziektes kan Kinesiologie o.a. worden toegepast? Om willekeurig enkele gezondheidsproblemen te noemen:

 • voedings-problemen/adviezen en het behandelen van allergieën en intoleranties
 • vermoeidheid, burnout
 • onbegrepen ziektebeelden
 • stress
 • dyslexie, dyscalculie, faalangst, gedragsproblemen(o.a. ADHD)
 • (chronische) pijnklachten
 • whiplash
 • niet lekker in je vel zitten
 • trauma’s, angsten, relatie-problemen
 • en nog vele andere onbalansen
Mijn behandelmethoden zijn geschikt voor bijna alles wat met energie en gezondheid te maken heeft.